Masz wzdęcia? Być może kryje się za nimi celiakia Przeskocz do treści
Fertiscan dowiedz się więcej Fertiscan dowiedz się więcej

Masz wzdęcia? Być może kryje się za nimi celiakia (trwała nietolerancja glutenu)

Wzdę­cia mogą być spowodowane celi­ak­ią – utrzy­mu­jącą się przez całe życie, gene­ty­cznie uwarunk­owaną, nietol­er­ancją glutenu. W naszym kra­ju zma­ga się z nią aż 400 000 osób, przy czym praw­idłowo zdi­ag­no­zowanych jest tak naprawdę garst­ka, bo zaled­wie 5% z nich!wzdęcia

Statysty­ki nie są optymisty­czne, tym bardziej, że nielec­zona celi­akia wiąże się nie tylko z wielo­ma przykry­mi objawa­mi, ale również z więk­szym ryzykiem raka jeli­ta cienkiego. Tym­cza­sem rozpoz­nać celi­ak­ię moż­na w bard­zo prosty i szy­b­ki sposób, wykonu­jąc test DNA.

Wzdęcia – jedna z częstszych dolegliwości występujących przy celiakii

W jeli­cie cienkim oso­by dotkniętej celi­ak­ią nieustan­nie toczy się stan zapal­ny. W wyniku roz­wo­ju choro­by błona ślu­zowa jeli­ta cienkiego jest uszkadzana, a z jego środ­ka znika­ją kosm­ki jeli­towe, czyli maleńkie wypust­ki, których zadaniem jest wchła­ni­an­ie skład­ników odży­w­czych (wit­a­min i min­er­ałów) z pokar­mu. Utra­ta kosmków oznacza więc niedobo­ry pokar­mowe. Na skutek zaburzeń traw­ienia i wchła­ni­a­nia chory zaczy­na odczuwać dyskom­fort – pojaw­ia­ją się wspom­ni­ane wzdę­cia, bóle brzucha, zaparcia czy wymio­ty.

Odpowiedzial­ność za uszkodzenia w jeli­cie cienkim ponosi gluten – białko wys­tępu­jące w najczęś­ciej spoży­wanych przez nas gatunkach zbóż. Orga­nizm oso­by chorej na celi­ak­ię reagu­je wro­go na ten skład­nik i pro­duku­je prze­ci­w­ci­ała, który­mi próbu­je go zwal­czyć. Przy okazji niszczy jed­nak kosm­ki jelitowe.

badania na celiakię

Wzdęcia nie są jedynym objawem celiakii – inne dolegliwości towarzyszące chorobie

Wzdę­cia pojaw­ia­ją się najczęś­ciej w klasy­cznej postaci celi­akii, w której objawy kon­cen­tru­ją się wokół układu pokar­mowego.  Wys­tępu­je ona jed­nak tylko u 10% chorych. U 90% celi­akia ma już zde­cy­dowanie mniej typowy prze­bieg. Chorzy częs­to zgłasza­ją się do lekarza, bo łamią im się paznok­cie lub wypada­ją włosy, mają prob­le­my skórne, owr­zodzenia jamy ust­nej, bóle koś­ci i stawów, huśtaw­ki nas­tro­jów lub stany depresyjne. Objawy celi­akii mogą być więc bard­zo różnorodne i mało charakterystyczne.

Podob­ny artykuł: Dokucza Ci ból brzucha? To typowy objaw celiakii

Aby dowiedzieć się, czy wzdęcia mogą być spowodowane celiakią, wystarczy wykonać test DNA

Celi­akia ma podłoże gene­ty­czne. Dlat­ego bada­nia DNA powin­ny otwier­ać diag­nos­tykę tej choro­by. W trak­cie bada­nia gene­ty­cznego szu­ka się genów (a konkret­nie układów genów) odpowiedzial­nych za wys­tąpi­e­nie celi­akii (HLA-DQ2,2; HLA-DQ2,5; HLA-DQ8). Jeśli ich nie ma, to chorobę moż­na wyk­luczyć na 100%, jeśli są, potwierdza się ją z dużym praw­dopodobieńst­wem (ostate­cznie potwierdza się ją po wyko­na­niu badań na obec­ność prze­ci­w­ci­ał). Wynik bada­nia może pomóc w ustal­e­niu, czy wzdę­cia mogą być spowodowane trwałą nietol­er­ancją glutenu, czy też przy­czyny trze­ba szukać gdzie indziej.

celiakia-czat-genetyczne

Wzdęcia – dieta bezglutenowa pozwoli o nich zapomnieć

Lecze­nie celi­akii pole­ga na całkowitej elim­i­nacji glutenu z diety, czyli inny­mi słowy na tzw. diecie bezg­lutenowej. Chore­mu nie wol­no jeść żad­nych pro­duk­tów, które zaw­ier­a­ją ten skład­nik. Musi on więc przede wszys­tkim unikać pszeni­cy, żyta, jęczmienia i owsa – bo to właśnie te zboża są głównym źródłem glutenu. Po jego odstaw­ie­niu kosm­ki jeli­towe zaczy­na­ją się regen­erować i znów mogą wchła­ni­ać sub­stanc­je odży­w­cze. Zni­ka też stan zapal­ny oraz towarzyszące celi­akii objawy: wzdę­cia, biegun­ki, zaparcia i bóle brzucha. Po wprowadze­niu diety chory ma też szan­sę uniknąć nowot­woru jelita.

 

Więcej infor­ma­cji

Masz pyta­nia odnośnie tes­tu DNA na celi­ak­ię? Napisz do nas na adres redakcja@genetyczne.pl

 

5/5 — (2 głosów / głosy) 
mail