Co lubi nowotwór, czyli wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego Przeskocz do treści
Fertiscan dowiedz się więcej Fertiscan dowiedz się więcej

Co lubi nowotwór, czyli wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Według statystyk, co roku diag­nozu­je się ok. 2 mln nowych zachorowań na raka jeli­ta grubego. Liczbę chorych moż­na by zre­dukować aż o 70%, gdy­by ludzie zmie­nili swo­je codzi­enne przyzwycza­je­nia, ponieważ wpływ sty­lu życia na ryzyko raka jeli­ta grubego jest bard­zo duży.wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego

Statysty­ki wskazu­ją, że codzi­enne wybo­ry człowieka mają wpływ na możli­wość zachorowa­nia na raka jeli­ta grubego. Nie bez powodu choro­ba ta jest wykry­wana w kra­jach wysoko rozwinię­tych, gdzie ludzie niekiedy trochę za bard­zo sobie „dogadza­ją”: jedzą dużo i niezdrowo, wszędzie dojeżdża­ją samo­choda­mi, częs­to korzys­ta­ją z uży­wek. Dlat­ego oso­by, które chcą uniknąć nowot­woru jeli­ta grubego, powin­ny pamię­tać, że rak częś­ciej pojaw­ia się u osób, które:

  • mają więcej niż 50 lat;
  • są obciążone rodzin­ny­mi predys­pozy­c­ja­mi do zachorowa­nia na nowotwór;
  • mają polipy gruc­zołowe jeli­ta grubego lub odbytnicy;
  • nie dba­ją o zdrowe odży­wian­ie się;
  • unika­ją akty­wnoś­ci fizycznej;
  • cho­ru­ją na insuli­nooporność, cukrzycę;
  • mają nad­wagę;
  • palą papierosy lub częs­to się­ga­ją po alkohol.

Według przeprowad­zonych badań, ok. 10% przy­pad­ków raka jeli­ta grubego to wynik mutacji gene­ty­cznych. Dlat­ego oso­by, których blisko członek rodziny na ten nowotwór, powin­ny częś­ciej wykony­wać bada­nia pro­fi­lak­ty­czne i unikać czyn­ników rakotwór­czych. Oso­by palące papierosy są bardziej narażone na zachorowanie raka, ponieważ dym tyto­niowy zaw­iera duże iloś­ci sub­stancji rakotwór­czych. Sub­stanc­je te mogą prze­dostać się także do prze­wodu pokar­mowego i przy­czynić się do pow­sta­nia tam komórek rakowych.

Rak jelita grubego — czego nie jeść? Co włączyć do diety?

Rak jeli­ta grubego „lubi” tłuszcze zwierzęce, a szczegól­nie czer­wone mię­so. Dlat­ego najlepiej je wye­lim­i­nować z diety. Dobrze jest dbać o odpowied­nią kalo­ryczność posiłków, aby nad­miernie nie przy­tyć. Oso­by z nad­wagą częś­ciej mają stan zapal­ny jelit oraz insuli­nooporność, a choro­by te zwięk­sza­ją ryzyko zachorowa­nia na nowotwór. W ramach prze­ci­wdzi­ała­nia pow­sta­nia nowot­woru jeli­ta grubego należy spoży­wać dużą ilość warzyw i owoców. Zwłaszcza tych, które zaw­ier­a­ją wit­a­m­inę C oraz wit­a­m­inę A, np. pomarańcze, cytryny, kiwi, kalafior, brokuły, papry­ka, pomi­do­ry, śli­w­ki, marchew. Warto też jeść pro­duk­ty bogate w błon­nik, ponieważ uspraw­nia on pracę jelit. Dzię­ki temu kał krócej je podraż­nia. Do diety powin­no się też włączyć pro­duk­ty spoży­w­cze z kwasem foliowym (np. szpinak, sezam, słonecznik, faso­la biała) oraz cynk (m.in. orzechy nerkow­ca, kasza gryczana, jaja) i selen (np. owoce morza, drób, ryby morskie, wątróbka).

Oceń
mail