Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka? Krótki poradnik Przeskocz do treści
Fertiscan dowiedz się więcej Fertiscan dowiedz się więcej

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka? Krótki poradnik

Rośnie świado­mość społeczeńst­wa na tem­at wpły­wu odży­wia­nia się na rozwój dzieci. Jed­nocześnie rodz­ice nadal nie wiedzą jak zapewnić zbi­lan­sowaną dietę dla ros­nącego dziec­ka. Pod­powiadamy jak spraw­ić, aby dziecko nie tylko nie było głodne, ale również dobrze się rozwi­jało i nie chorowało.jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka – mądrze rozszerzaj dietę

Zbi­lan­sowana dieta to taka, dzię­ki której dziecku dostar­cza się wszys­t­kich niezbęd­nych skład­ników odży­w­czych, a uni­ka się niezdrowych produktów.

Kluc­zowym momentem jest rozsz­erzanie diety do 3 roku życia.  Niemowlę­ta i małe dzieci z reguły chęt­nie próbu­ją nowych pro­duk­tów odży­w­czych i potraw. Kilkulet­nie dziecko prze­ważnie trze­ba już namaw­iać do pos­makowa­nia czegoś nowego. Dlat­ego dieta małego dziec­ka powin­na szy­bko stać się różnorod­na — boga­ta w sze­roką gamę warzyw i owoców, zdrowych pro­duk­tów mlecznych, różnych rodza­jów mięs, nasion, kasz i pełnoziar­nistego pieczy­wa. Podawanie malu­chowi słod­kich przekąsek i napo­jów trze­ba ograniczyć do min­i­mum. Zasady zdrowego odży­wia­nia się trze­ba dziecku przekazy­wać “od kołys­ki”. Niek­tóre nawy­ki trud­no jest potem zmienić, np. przekon­ać malucha do zjedzenia zdrowego jogur­tu nat­u­ral­nego z owoca­mi zami­ast dosładzanego ser­ka homogenizowanego.

Jakie produkty są szczególnie ważne dla rosnącego dziecka?

W diecie ros­nącego dziec­ka powin­ny się znaleźć pro­duk­ty bogate w:

  • białko – jest ono niezbędne w wielu proce­sach, np. napraw­ie komórek, pro­dukcji hor­monów i enzymów. Dzieci powin­ny spoży­wać ryby, jaja, chude mię­so, orzechy, nasiona i strączki;
  • wapń – jest ważny dla koś­ci i zębów. W dużej iloś­ci zna­j­du­je się w nabi­ale, zielonych warzywach liś­ci­astych oraz w niek­tórych rośli­nach strączkowych;
  • cynk – wspiera praw­idłowe dzi­ałanie układu odpornoś­ciowego. Jego bogatym źródłem jest mię­so, ryby, nasiona i pełnoziar­niste pieczy­wo oraz owoce morza;
  • żela­zo – wpły­wa na pro­dukcję czer­wonych krwinek, które trans­portu­ją tlen do komórek. Moż­na je dostar­czyć do orga­niz­mu przez jedze­nie czer­wonego mięsa lub dro­biu, roślin strączkowych i ziaren;
  • Wit­a­miny A, B, C, D, E i K;
  • błon­nik

Jak zapewnić zbilansowaną dietę dla rosnącego dziecka w przedszkolu i szkole?

Dzieci w wieku przed­szkol­nym i szkol­nym mają już własne nawy­ki żywieniowe. Nieste­ty w tym cza­sie wychodzą na jaw błędy rodz­iców doty­czące odży­wia­nia się całej rodziny, np. wspólne jedze­nie chip­sów przy oglą­da­niu fil­mu.  Rośnie też wpływ rówieśników, ponieważ dziecko chce jeść to, co jest “modne” wśród dzieci w tym samym wieku. Rodz­ice muszą być czu­jni, np. sprawdza­jąc, czy dziecko zja­da zawartość śni­adaniów­ki i co kupu­je w szkol­nym sklepiku.  Trze­ba cier­pli­wie tłu­maczyć, dlaczego praw­idłowe odży­wian­ie się jest ważne dla zdrowia. Należy wprowadz­ić czytelne zasady odży­wia­nia się w domu, np. że słody­cze moż­na jeść tylko w niedzielę i w niewiel­kich ilościach.

Oceń
mail