Nietolerancja laktozy a Hashimoto – czy chorując na Hashimoto, trzeba zrezygnować z laktozy?
Przypuszcza się, że nawet co 3 Polak (37% populacji) może cierpieć na pierwotną nietolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego. Wiedza na temat obecności tej choroby jest szczególnie istotna dla osób z przewlekłym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto. Czy mając to schorzenie, faktycznie musimy zrezygnować z laktozy? Nietolerancja laktozy a Hashimoto – dowiedz się, jaki jest związek miedzy tymi dwiema chorobami.
Spis treści
Na czym polega pierwotna nietolerancja laktozy
Pierwotna nietolerancja laktozy jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Organizm osoby chorej wytwarza znacznie mniej laktazy – enzymu rozkładającego cukier mleczny. Powodem jest obecność specyficznego wariantu jednego z genów – genu LCT. Problemy z trawieniem laktozy często są przyczyną przykrych dolegliwości , głównie ze strony przewodu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty, odbijanie się czy uczucie przelewania w brzuchu.
Warto przeczytać: Masz problemy gastryczne po wypiciu mleka? To może być nietolerancja laktozy!
Nietolerancja laktozy a Hashimoto – eliminacja laktozy może wspomóc leczenie tarczycy
Zostało naukowo udowodnione, że u osób chorych na Hashimoto, nietolerujących laktozy, rezygnacja z tego składnika w diecie poprawia wchłanianie tyroksyny (hormonu stosowanego w leczeniu choroby Hashimoto). Nie trzeba więc podwyższać dawki leku, aby obniżyć poziom TSH. Czasem konieczne jest nawet jej zmniejszenie.
I właśnie dlatego zaleca się, by wszystkie osoby chorujące na Hashomoto wykonały badanie na obecność nietolerancji laktozy.
„ W badaniach przeprowadzonych na 84 chorujących na zapalenie tarczycy typu Hashimoto mieszkańców basenu Morza Śródziemnego i Turcji wykazano, że 63 z nich ma nietolerancję laktozy. Okazało się, że eliminacja tego cukru doprowadziła do zmniejszenia poziomu TSH bez modyfikacji dawki lewoskrętnej tyroksyny. Z tego powodu autorzy badania sugerują, aby osoby, które wykazują duże wahania w stężeniu hormonu tyreotropowego i jednocześnie przyjmują wysokie dawki tyroksyny wykonały test w kierunku nietolerancji laktozy [2]”.
Nietolerancja laktozy a Hashimoto: tolerujesz laktozę? Rezygnacja z niej może nie mieć sensu
Czy wszystkie osoby z przewlekłym zapaleniem tarczycy powinny odstawić cukier mleczy, nawet jeśli trawią go prawidłowo? Nie. Postępując w ten sposób, mogą doprowadzić do rozwinięcia się wtórnej nietolerancji laktozy. Organizm przestanie wytwarzać laktazę, ponieważ laktoza nie będzie dostarczana. Z laktozy muszą zrezygnować wyłącznie ci chorzy na Hashimoto , którzy rzeczywiście nie trawią cukru mlecznego.
Warto pamiętać również o tym, że odstawiając mleko i jego przetwory, musimy je zastąpić innymi produktami dostarczającymi mniej więcej tych samych składników odżywczych. W przeciwnym razie grożą nam poważne niedobory, m.in. witaminy A, E, D, B, wapnia, selenu czy fosforu.
Ciekawy artykuł: Celiakia i Hashimoto – dwie choroby genetyczne, które można leczyć jedną dietą
Autor: Redakcja serwisu Genetyczne.pl
Zdjęcie: © Belchonock/123rf.com
Źródła:
[1] P. Zatwarnicki, Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2014, 4, 3.[2] A. Ratajczak, M. Moszak, M. Grzymisławski, Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2017, 7 (4), s. 309.