Masz problemy gastryczne po wypiciu mleka? To może być nietolerancja laktozy!

nietolerancja laktozy Zauważyłeś, że już po kilku – kilkunastu godzinach od wypicia nawet niewielkiej ilości mleka zaczynają się u Ciebie wymioty, biegunka, bóle brzucha lub wzdęcia? To może być nietolerancja laktozy – jedna z najczęściej występujących u ludzi nietolerancji pokarmowych. Cierpi na nią ok. 15% dzieci i aż 37,5% dorosłych. Czym jest nietolerancja laktozy? Jak wygląda diagnostyka i leczenie tej choroby?

Nietolerancja laktozy i jej różne przyczyny

Nietolerancja laktozy to przede wszystkim choroba genetyczna. Najczęściej powoduje ją polimorfizm genu LCT, czyli genu laktazy. W jaki sposób zmiana w tym pojedynczym genie prowadzi do rozwoju choroby?

Laktoza jest cukrem mlecznym. By nasz organizm mógł go strawić, potrzebuje enzymu – wspomnianej laktazy. Jeśli w wyniku genetycznych nieprawidłowości mamy niedobory tego enzymu, laktoza nie zostaje strawiona. Zamiast tego ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że większość z nas z wiekiem traci częściowo zdolność trawienia laktozy. Jest to zjawisko całkiem naturalne, wynikające z fizjologicznego spadku aktywności enzymu laktazy. U osób ze zmianami w genie LCT spadek ten jest jednak o wiele większy. Aktywność enzymu może obniżyć się u nich nawet do poziomu 5%. Ten typ nietolerancji nazywamy pierwotną nietolerancją laktozy.

Czasami dziecko już od urodzenia nie wytwarza enzymu laktazy. Wówczas objawy choroby pojawiają się już po pierwszym spożyciu mleka matki. Mówimy wtedy o tzw. wrodzonej nietolerancji laktozy.

Nietolerancja laktozy może być też nabyta (wtórna). Choroba ma wtedy najczęściej charakter przejściowy, ale może też się utrwalić. Ten rodzaj nietolerancji laktozy powstaje na skutek działania czynników, które uszkadzają śluzówkę jelita. Takim czynnikiem może być np. stosowanie antybiotyków i leków przeciwzapalnych, albo choroba: choroba Leśniewskiego-Crohna, choroba Whipple’a, mukowiscydoza czy celiakia.

Dowiedz się więcej: Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki – to może być celiakia!

Nietolerancja laktozy – objawy dotyczą głównie układu pokarmowego

Dolegliwości towarzyszące chorobie wynikają z obecności wspomnianych bakterii. Podrażniają one śluzówkę jelita, co wywołuje u chorego szereg dość przykrych objawów: uczucie „przelewania” w brzuchu, bóle i skurcze brzucha, nadmierne wydzielanie gazów, nudności, wymioty, biegunkę, wzdęcia po mleku i zaparcia. Może pojawić się też światłowstręt, bóle głowy czy kołatanie serca. Dolegliwości te nie muszą pojawić się od razu, najczęściej występują dopiero po kilku – kilkunastu godzinach od zjedzenia produktu z laktozą. To jak bardzo nasilone są objawy choroby zależy przede wszystkim od tego, ile spożyliśmy laktozy i od stopnia aktywności enzymu laktazy w naszym organizmie.

Nietolerancja laktozy – badanie genetyczne ważnym elementem diagnostyki

nietolerancja laktozy Żeby wykryć odpowiedzialny za nietolerancję laktozy polimorfizm genu LCT wystarczy już prosty test genetyczny. Dzięki niemu można całkowicie wykluczyć lub potwierdzić chorobę. U osób z podejrzeniem nietolerancji laktozy wykonuje się też tzw. wodorowy test oddechowy. Obecność niestrawionej laktozy powoduje bowiem wydzielanie się dużych ilości wodoru, który próbuje wydostać się przez drogi oddechowe – stąd też jest on obecny w wydychanym powietrzu. Z uwagi na to, że niestrawiona laktoza zakwasza stolec, czasem pomocne może okazać się zbadanie jego pH. Kwaśny odczyn stolca może oznaczać, że chorujemy właśnie na nietolerancję laktozy.

Jeszcze innym testem stosowanym w diagnostyce nietolerancji laktozy jest test poziomu glukozy we krwi. U zdrowego człowieka enzym laktaza rozkłada cukier mleczny laktozę do glukozy i galaktozy. Powoduje to, że po zjedzeniu czegoś co zawiera laktozę poziom glukozy we krwi wzrasta. Chyba, że na skutek genetycznej nieprawidłowości mamy niedobory laktazy i laktoza nie jest rozkładana do glukozy. Wtedy jej poziom nie wzrasta tak jak powinien.

Polecamy również:  Nietolerancja laktozy u dorosłych

Nietolerancja laktozy – jej leczenie polega na wyeliminowaniu laktozy z diety

Po wprowadzeniu diety bezlaktozowej objawy choroby szybko ustępują i choroba przestaje być problemem. W przypadku pierwotnej i wrodzonej nietolerancji laktozy trzeba ją jednak stosować już do końca życia.

Produktami zawierającymi cukier mleczny jest przede wszystkim mleko krowie, kozie, owcze, mleko w proszku, jak również mleko matki. Unikać należy też przetworów mlecznych, takich jak sery białe, masła, śmietany, serki homogenizowane czy niektóre jogurty. Bezpieczne dla osób nietolerujących laktozy są natomiast sery długo dojrzewające.

 

 


Zobacz też: achondroplazja, alkatonuria, anemia sierpowatachoroba Alzheimera, choroba Gauchera, DaltonizmDystrofia mięśniowa Duchenne’a,  fenyloketonuria, hemochromatoza, hemofilia, hipertrichoza, homocystynuria, klątwa Ondyny, mukowiscydoza, porfiria, rdzeniowy zanik mięśni, zespół Beckwitha-Wiedemanna, zespół Charge, zespół Cri du Chat, zespół Downa, zespół Edwardsa, zespół Gilberta, zespół Klinefeltera, zespół Marfana, zespół Noonan, zespół Patau, zespół Pradera-Williego, zespół Retta, zespół Sillvera-Russella, zespół supersamicy, zespół Tourette’a, zespół Turnera, zespół Usherabadanie genetyczne, porada genetykarzadkie choroby genetyczne, badanie kariotypu, test NOVA


kalendarz ciążyobjawy ciąży poródktóry tydzień ciąży badania w ciąży pológćwiczenia dla kobiet w ciąży usg w ciąży